Update N226 spooronderdoorgang Maarsbergen

12 juli 2021, Update van het provinciale projectteam N226 - spooronderdoorgang Maarsbergen

Extra verkeerslicht bij de spoorovergang in Maarsbergen

Van 14 t/m 16 juli brengt aannemer Vialis een extra verkeerslicht aan op de Woudenbergseweg (N226) in Maarsbergen, in opdracht van de provincie Utrecht. Het nieuwe verkeerslicht wordt geplaatst vóór de spoorwegovergang, voor het verkeer richting Woudenberg. Het nieuwe verkeerslicht gaat ervoor zorgen dat er bij een file geen auto’s óp de spoorwegovergang stil komen te staan. De werkzaamheden geven ter plaatse hinder en vertraging voor het autoverkeer en het openbaar vervoer.

Werkzaamheden en verkeersmaatregelen 14 t/m 16 juli

  • Op woensdag 14 en donderdag 15 juli overdag zijn er graaf- en boorwerkzaamheden vanaf 09:00 uur tot 15:00 uur ’s middags, dus buiten de spits. Om veilig te kunnen werken worden de rijbanen tijdelijk versmald en gaat de maximumsnelheid voor het autoverkeer omlaag naar 30 km/uur.
  • Vanaf donderdagavond 15 juli, 20:00 tot vrijdagochtend 16 juli, 05:00 uur brengt de aannemer detectie aan in het wegdek (lussen slijpen) en wordt de mast met het verkeerslicht geplaatst. De N226 wordt ter hoogte van de werkzaamheden afgesloten voor het autoverkeer richting Woudenberg. Het verkeer wordt omgeleid via de A12 naar de afslag Driebergen-Zeist. Het slijpen van de lussen brengt geluidsoverlast met zich mee.
  • Op vrijdag 16 juli overdag, buiten de spits, wordt het nieuwe verkeerslicht aangesloten en ingeregeld waarbij verkeersregelaars het verkeer op de kruising regelen. Dit kan beperkte hinder geven voor het verkeer.
  • Tijdens de werkzaamheden overdag en ’s nachts krijgen de nood- en hulpdiensten bij calamiteiten altijd een vrije en snelle doorgang.
  • Fietsers en voetgangers kunnen gedurende de gehele periode passeren.
  • Voor het openbaar vervoer gelden dezelfde maatregelen als voor het autoverkeer.

Slag om de arm

Bij alle wegwerkzaamheden kunnen onvoorziene omstandigheden roet in het eten gooien waardoor het werk moet worden uitgesteld naar een later moment. In dat geval communiceert de provincie een aangepaste planning.

Achtergrond

Het verkeerslicht wordt geplaatst in verband met de verkeersveiligheid. Vanaf december 2021 gaan er op het spoor tussen Utrecht en Arnhem meer intercity’s rijden. Dit betekent dat de spoorwegovergang in de Woudenbergseweg (N226) bij Maarsbergen vaker dicht is. Ter voorbereiding op de nieuwe dienstregeling worden er vanaf september extra testritten uitgevoerd op de woensdagen. Omwille van de verkeersveiligheid op de spoorwegovergang heeft de provincie Utrecht samen met de gemeente Utrechtse Heuvelrug, ProRail en Rijkswaterstaat besloten om een extra verkeerslicht te plaatsen vóór de spoorwegovergang, voor het verkeer richting Woudenberg.

In samenwerking met het verkeerslicht op de volgende kruising (met de Tuindorpweg/ Haarweg) zorgt dit nieuwe verkeerslicht ervoor dat er bij een file geen auto’s óp de spoorwegovergang stil komen te staan.

Website: https://www.provincie-utrecht.nl/onderwerpen/mobiliteit/wegenprojecten/spooronderdoorgang-n226-maarsbergen

Comments are closed.